Barion Pixel

Ékszer ápolás

ÉKSZER ÁPOLÁS

FÉNYES EZÜST

Idővel a fényes vagy polírozott 925 finomságú ezüstön természetes patina alakulhat ki – egy sötét és foltos fény, amely a felületen jelentkezik. Ha szeretnéd, a megrendeléshez mellékelt polírozó kendővel óvatosan lecsiszolhatod és visszaadhatod ékszereid felületének fényét; vagy pedig elfogadhatod az ékszernek az öregedés során kialakuló új, egyedi tulajdonságait. Annak érdekében, hogy megakadályozd a patina kialakulását a fényes vagy polírozott ezüstön, ne hagyd őket hosszú időn keresztül a szabad levegőn, viselet nélkül.

FEKETÍTETT EZÜST

A feketítés, más néven oxidálás/antikolás egy speciális felületkezelés, amely nem hatol be magába a fémbe. Rendszeres kopás esetén a feketített bevonat kifényesednek és elhalványulnak – de mindig újra fel lehet vinni. Ez nem hiba, hanem természetes reakció a szeretetre. Mint ilyen, ezeket a darabokat nem szabad erősen csiszolni a polírozó kendővel, mivel ez szimulálja és felgyorsítja az antikolás természetes kopását.
Ne tisztítsd antikolt ezüst ékszereid boltban kapható ezüst tisztítószerekkel, mivel azok eltávolítják a feketére fényezett felületet.

ARANY

Az arany ékszerek nagyon ellenállóak a patinásodással szemben, kivéve, ha hosszabb ideig helytelenül tárolják őket. A patina ugyanúgy eltávolítható az aranyról, mint a fényes ezüstről. Néha a szokásos napi használat során az arany ékszerek piszkosakká és mattakká válhatnak.

Arany ékszereid otthoni tisztításához és fényének visszaállításához nyomj egy hüvelykujjnyi méretű mosogatószert egy tál forró vízbe kiskanálnyi timsóval. Dobd bele az ékszereket a kádba, és hagyd ázni 10 percig. Az áztatás után óvatosan csiszold le az ékszert egy ultrapuha fogkefével. Öblítsd le tiszta víz alatt, és töröld szárazra. Ez a tisztító fürdő az ezüstről is lecsupaszítja a megfeketedett felületeket.

KEMÉNY ARANYOZOTT SÁRGARÉZ / EZÜST

A kemény aranyozás egy olyan speciális galvanizálás, ahol dupla rétegben kerül a 14 karátos arany a felületre. Ennek előnye a sima aranyozással szemben, hogy nem kopik le könnyen és nem kezd el a réteg alatt oxidálódni az anyag. Tisztításához az ékszer mellé csomagolt polírozó kendőt használd, hogy újra fényes felületet kapj.

CSINÁLD…

…a reggeli készülődés utolsó lépéseként, a krémezés, a sminkelés és a hajformázás után tedd fel az ékszereket.

…az ékszereket hűvös, száraz, biztonságos helyen tárold, például a dobozban, amelyben érkeztek; extrém hőtől, gőzöktől és páratartalomtól távol.

…tárold a láncokat úgy, hogy hagyd őket természetes helyzetben lógni, vagy az ékszerdobozában feküdjön, úgy ahogy leesik.

NE…

…viselj ékszert uszodában, strandon vagy a tengerben.

…ne viselj ékszert háztartási fehérítőszerekkel, mosószerekkel vagy más vegyi anyagokkal történő tisztítás közben.

…fújj parfümöt vagy hajlakkot az ékszerre vagy annak környékére.

…viselj ékszert alvás közben, különösen a láncos nyakláncokat.

…viselj ékszert az edzőteremben.

…göndörítsd vagy csavard meg a láncokat tárolás közben.

…használj fogkrémet ékszereid tisztítására.